z pieczonym kalafiorem i młodymi ziemniakami
SKŁADNIKI:
1 kalafior
500 g młodych
ziemniaków
400 g jogurtu
naturalnego
500 g kefiru
1 pęczek natki
pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
Skórka
otarta z połowy cytryny
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka miodu
Czerwony pieprz
Sól
Jogurt
połączyć z kefirem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, miodem oraz
posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym schłodzić w
lodówce.
Ziemniaki
dobrze oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Kalafior
umyć, pokroić na małe różyczki i gotować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić
i osuszyć. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia
żaroodpornego, posypać bułką tartą i zapiekać przez około 15 minut w
temperaturze 200 stopni C.
Na
koniec chłodnik wymieszać z kalafiorem i ziemniakami pokrojonymi w kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz