niedziela, 8 czerwca 2014

Chłodnik



z pieczonym kalafiorem i młodymi ziemniakami


 



SKŁADNIKI:

1 kalafior
500 g młodych ziemniaków
400 g jogurtu naturalnego
500 g kefiru
1 pęczek natki pietruszki
2 łyżki oleju
2 łyżki bułki tartej
Skórka otarta z połowy cytryny
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
Czerwony pieprz
Sól 

Jogurt połączyć z kefirem, otartą skórką z cytryny, sokiem z cytryny, miodem oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą oraz pieprzem, po czym schłodzić w lodówce.

Ziemniaki dobrze oskrobać i ugotować w lekko osolonej wodzie. 

Kalafior umyć, pokroić na małe różyczki i gotować przez 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić i osuszyć. Następnie dodać olej i dobrze wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać bułką tartą i zapiekać przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni C.

Na koniec chłodnik wymieszać z kalafiorem i ziemniakami pokrojonymi w kostkę.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz