na orzechowym spodzie
Składniki:
500
g truskawek
400
g naturalnego serka homogenizowanego
200
ml śmietany 30%
20
g żelatyny
5
łyżek cukru pudru
100
g orzechów włoskich
50
g herbatników
50
g cukru
1
łyżka miodu
2 łyżki masła
2
łyżki soku z cytryny
łyżeczka posiekanych listków mięty
otarta
skórka z cytryny
Żelatynę
rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić.
Na
rozgrzaną patelnię wrzucić posiekane orzechy, cukier, miód oraz masło. Smażyć kilka
minut, aż się rozpuszczą. Odstawić na chwilę do wystudzenia, a następnie dodać pokruszone
herbatniki i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno formy i ułożyć na spodzie pokrojone truskawki,
zostawiając trochę do dekoracji.
Do
miski przełożyć serek homogenizowany, cukier puder, posiekane listki mięty, sok
z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ubić
śmietanę i połączyć z masą serową. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Wylać masę
do formy, po czym odstawić do lodówki, aż masa stężeje.
Gotowy
sernik udekorować resztą truskawek oraz listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz