niedziela, 15 czerwca 2014

Sernik z truskawkami



na orzechowym spodzie





Składniki:

500 g truskawek
400 g naturalnego serka homogenizowanego
200 ml śmietany 30%
20 g żelatyny
5 łyżek cukru pudru
100 g orzechów włoskich
50 g herbatników
50 g cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka posiekanych listków mięty
otarta skórka z cytryny

Żelatynę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i odstawić.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić posiekane orzechy, cukier, miód oraz masło. Smażyć kilka minut, aż się rozpuszczą. Odstawić na chwilę do wystudzenia, a następnie dodać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na dno formy i ułożyć na spodzie pokrojone truskawki, zostawiając trochę do dekoracji.

Do miski przełożyć serek homogenizowany, cukier puder, posiekane listki mięty, sok z cytryny oraz otartą skórkę z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać. 

Ubić śmietanę i połączyć z masą serową. Dodać wystudzoną żelatynę i wymieszać. Wylać masę do formy, po czym odstawić do lodówki, aż masa stężeje.

Gotowy sernik udekorować resztą truskawek oraz listkami mięty.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz