sobota, 28 czerwca 2014

Zapiekanka makaronowa



z pstrągiem






SKŁADNIKI:

250 g filetu z pstrąga bez skóry i ości
250 g makaronu rigatoni (duże rurki)
400 g małych młodych ziemniaków
200 ml śmietanki  18 %
2 średnie cebule
100 g pomidorków koktajlowych
50 g startego twardego sera (Parmezan, Pecorino, Grana Padano itp.)
gałązka posiekanego rozmarynu
1 łyżka posiekanych listków melisy
8 łyżek oliwy
sól


W dużym garnku zagotować wodę. Dodać obrane ziemniaki, lekko posolić i gotować około 8 minut. Następnie dorzucić makaron i gotować kolejne 8 minut*. 

Na patelni rozgrzać 4 łyżki oliwy, po czym dodać drobno posiekaną cebulę. Lekko posolić i smażyć przez około 4-5 minut. Dodać pokrojonego w cienkie paski  pstrąga i smażyć  jeszcze 2 minuty.  Wlać śmietanę, posiekane zioła i lekko podgrzać. Doprawić solą.

Odcedzony makaron z ziemniakami przełożyć do naczynia do zapiekania. Ziemniaki lekko rozgnieść widelcem. Wlać pozostały olej, oprószyć solą i wymieszać. Wierzch polać sosem śmietanowym z pstrągiem, a następnie ułożyć pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe. 

Całość posypać serem i zapiekać 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

  
* Można użyć innego rodzaju makaronu. Wtedy należy gotować go 
  o 2 minuty krócej, niż czas podany na opakowaniu.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz