.... z bobem
SKŁADNIKI:
500 g bobu
2 młode pietruszki
2 młode marchewki
1 młody seler wraz z
natką
350 g piersi z
kurczaka
500 g młodych
ziemniaków
1 cebula
3 łyżki oliwy z
oliwek
Gałązka lubczyku
Garść posiekanej
kolendry
1/3 łyżeczki nasion
kolendry
1/3 łyżeczki nasion
kuminu
1/3 łyżeczki ostrej
papryki
2 starte ząbki
czosnku
Pęczek posiekanego
koperku
Świeżo zmielony
pieprz
Sól
Bób ugotować w lekko
osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzić i obrać z łupinek.
Do dużego garnka
wlać 2 litry wody. Dodać umyte i obrane marchewki, korzenie pietruszki , seler
wraz z natką oraz lubczyk. Gotować 10
minut. Następnie dodać oczyszczone z błonek i żyłek, pokrojone w cienkie paski piersi
z kurczaka.
Ziemniaki obrać,
pokroić w kostkę i dorzucić do zupy. Gotować do czasu, aż ziemniaki będą
miękkie.
Cebulę obrać, bardzo drobno posiekać,dodać do zupy i gotować 5 minut. Po czym dodać obrany bób, posiekaną natkę kolendry, ostrą paprykę oraz
utarte w moździerzu nasiona kolendry i kuminu. Doprawić solą i pieprzem. Gotować
kilka minut i dodać starty czosnek.
Zupę rozlać do
miseczek i posypać koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz