poniedziałek, 14 lipca 2014

Tarta z mascarpone i owocami





na słodkim czekoladowym spodzie






  

SKŁADNIKI:

500 g serka mascarpone
250 g borówek
250 g malin
30 g (¼ szklanki) gorzkiego kakao
225 g (1 ½ szklanki) mąki
110 g (½ szklanki) drobnego cukru
150 g masła
3 roztrzepane żółtka
½ łyżeczki soli
Cukier puder

Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Fasola do obciążenia
Forma ceramiczna o średnicy 25 cm


Masło pokroić w kostkę i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.

Mąkę z solą i kakao przesiać do dużej miski. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać masło rozetrzeć je palcami dłoni, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Kiedy mieszanka będzie przypominać drobno zmieloną bułkę tartą, zrobić wgłębienie i wlać żółtka. Wmieszać je w ciasto okrężnymi ruchami palców.

Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrobić, aż stanie się gładkie. Ukształtować z niego placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.

Blat podsypać niewielką ilością mąki, rozwałkować ciasto i przełożyć je do formy. Ostrożnie nawinąć luźno ciasto na wałek, unieść nad formę, a potem delikatnie rozwinąć. Docisnąć boki ciasta palcami, a nadmiar ciasta na górze odciąć przejeżdżając wałkiem po wierzchu formy. Następnie odstawić do lodówki na 30 minut.

Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli. Piec przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Po czym zdjąć papier oraz obciążenie. Piec jeszcze 15 minut w temperaturze 180 stopni C.

Odstawić ciasto do wystudzenia. Następnie wyłożyć serek mascarpone, a na wierzchu ułożyć maliny i borówki. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut. 

Przed podaniem lekko oprószyć ciasto cukrem pudrem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz