na słodkim czekoladowym spodzie
SKŁADNIKI:
500 g serka mascarpone
250 g borówek
250 g malin
30 g (¼ szklanki)
gorzkiego kakao
225 g (1 ½ szklanki)
mąki
110 g (½ szklanki)
drobnego cukru
150 g masła
3
roztrzepane żółtka
½ łyżeczki
soli
Cukier puder
Dodatkowo:
Papier do pieczenia
Fasola do obciążenia
Forma ceramiczna o średnicy 25 cm
Masło
pokroić w kostkę i pozostawić na 10 minut w temperaturze pokojowej.
Mąkę z solą i
kakao przesiać do dużej miski. Wsypać cukier i wymieszać. Następnie dodać masło rozetrzeć je palcami
dłoni, unosząc przy tym mąkę, by ją napowietrzyć. Kiedy mieszanka będzie przypominać drobno
zmieloną bułkę tartą, zrobić wgłębienie i wlać żółtka. Wmieszać je w ciasto
okrężnymi ruchami palców.
Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrobić,
aż stanie się gładkie. Ukształtować z niego placek, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30-45 minut.
Blat podsypać
niewielką ilością mąki, rozwałkować ciasto i przełożyć je do formy. Ostrożnie
nawinąć luźno ciasto na wałek, unieść nad formę, a potem delikatnie
rozwinąć. Docisnąć boki ciasta palcami,
a nadmiar ciasta na górze odciąć przejeżdżając wałkiem po wierzchu formy. Następnie odstawić do lodówki na 30 minut.
Schłodzone ciasto wyłożyć papierem do pieczenia i obciążyć ziarnami fasoli. Piec przez 10 minut w piekarniku
nagrzanym do 200 stopni C. Po czym zdjąć papier oraz obciążenie. Piec jeszcze 15 minut
w temperaturze 180 stopni C.
Odstawić ciasto do
wystudzenia. Następnie wyłożyć serek mascarpone, a na wierzchu ułożyć maliny i
borówki. Ciasto odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przed podaniem
lekko oprószyć ciasto cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz