wtorek, 22 lipca 2014

Chłodnik z cukinią




zieloną papryką i wędzonym serem






Składniki:

400 g jogurtu naturalnego
400 g zsiadłego mleka lub kefiru
1 cukinia
1 zielona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 g wędzonego twarogu solankowego
2 łyżki oleju
Sól
Świeżo mielony pieprz

Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach i posolić. Na patelni rozgrzać olej, dodać cukinię oraz starty ząbek czosnku. Smażyć około 5 minut. 

Do miski przełożyć jogurt naturalny, zsiadłe mleko, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, paprykę oraz wystudzoną cukinię. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i dokładnie wymieszać. Następnie odstawić do lodówki, aż chłodnik się schłodzi. Przed podaniem posypać wędzonym twarogiem.

Chłodnik można również podać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz