wtorek, 29 lipca 2014

Grillowane piersi z kurczaka w marynacie




podane z fasolką szparagową z rozmarynem





SKŁADNIKI:

2 piersi z kurczaka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka sproszkowanej czerwonej papryki
1 łyżeczka świeżo zmielonego białego pieprzu
½ łyżeczki roztartych nasion kolendry
4 łyżki oleju
Sól
800 g fasolki szparagowej
Gałązka świeżego rozmarynu (lub 1 łyżeczka suszonego)
2-3 łyżeczki masła
1 łyżka soku z cytryny

Mięso umyć, oczyścić z kostek, błonek. Pokroić na dosyć spore kawałki. Przełożyć do miski i dodać starte ząbki czosnku, otartą skórkę z cytryny, musztardę, olej, paprykę, pieprz, nasiona kolendry oraz sporą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę, a najlepiej na całą noc. Przed grillowaniem wyjąć na kilka minut z lodówki.

Fasolkę szparagową umyć i oczyścić. Wrzucić do wrzącej wody i gotować przez około 8-10 minut. W czasie, gdy będzie gotowała się fasolka przygotować mięso. 

Na mocno rozgrzanej patelni do grillowania (lub grillu) ułożyć kawałki mięsa i grillować przez około 5 minut z każdej strony. Mięso przewracamy tylko raz i nie ruszamy więcej do czasu, aż będzie zrumienione z zewnątrz i soczyste w środku.

Ugotowaną fasolkę odcedzamy, dodajemy masło, posiekany rozmaryn, sok z cytryny i wszystko mieszamy. Podajemy do mięsa.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz