wtorek, 5 sierpnia 2014

Zapiekanka brokułowa



z ryżem





Składniki:

1 brokuł
200 g ryżu (najlepiej basmati)
3 cebule
250 g filetu z indyka
2 duże pomidory
150 żółtego sera (typu ementaler lub cheddar)
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól morska oraz świeżo zmielony pieprz
2 suszone papryczki piri-piri

Brokuł umyć i podzielić na małe różyczki. Następnie blanszować we wrzątku przez 2 minuty. Odcedzić.

Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Dodać obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki cebule oraz oczyszczone i pokrojone w centymetrową kostkę mięso. Lekko posolić i oprószyć pieprzem. Podsmażyć przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż cebula zmięknie.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie odsączyć z wody, zostawiając ją do ryżu.

Ryż przepłukać na sitku bieżącą zimną wodą. Kiedy cebula i mięso będą gotowe. Dodać ryż, brokuł oraz odsączoną wodę z pomidorów i 200 ml ciepłej wody. Zwiększyć płomień i gotować przez 5 minut, często mieszając.

Zdjąć danie z ognia. Dodać posiekane papryczki piri-piri i doprawić solą. Po czym delikatnie wymieszać z jogurtem oraz serem.

Naczynie do zapiekania lekko natłuści oliwą i wyłożyć na nie zapiekankę, tak żeby kawałki brokuła były na wierzchu. Rozłożyć kawałki  pomidora i zapiekać przez około 30-40 minut, aż zrumieni się z wierzchu, a ryż będzie ugotowany i wchłonie płyn.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz