z ryżem
Składniki:
1 brokuł
200 g ryżu (najlepiej
basmati)
3 cebule
250 g filetu z
indyka
2 duże pomidory
150 żółtego sera
(typu ementaler lub cheddar)
4 łyżki jogurtu
naturalnego
4 łyżki oliwy z
oliwek
Sól morska oraz
świeżo zmielony pieprz
2 suszone papryczki
piri-piri
Brokuł umyć i
podzielić na małe różyczki. Następnie blanszować we wrzątku przez 2 minuty.
Odcedzić.
Na dużej patelni
rozgrzać oliwę. Dodać obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki cebule oraz
oczyszczone i pokrojone w centymetrową kostkę mięso. Lekko posolić i oprószyć
pieprzem. Podsmażyć przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż
cebula zmięknie.
Piekarnik rozgrzać
do temperatury 190 stopni C.
Pomidory sparzyć wrzątkiem,
obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Następnie odsączyć z wody, zostawiając ją
do ryżu.
Ryż przepłukać na
sitku bieżącą zimną wodą. Kiedy cebula i mięso będą gotowe. Dodać ryż, brokuł
oraz odsączoną wodę z pomidorów i 200 ml ciepłej wody. Zwiększyć płomień i
gotować przez 5 minut, często mieszając.
Zdjąć danie z ognia.
Dodać posiekane papryczki piri-piri i doprawić solą. Po czym delikatnie
wymieszać z jogurtem oraz serem.
Naczynie do
zapiekania lekko natłuści oliwą i wyłożyć na nie zapiekankę, tak żeby kawałki
brokuła były na wierzchu. Rozłożyć kawałki
pomidora i zapiekać przez około 30-40 minut, aż zrumieni się z wierzchu,
a ryż będzie ugotowany i wchłonie płyn.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz