sobota, 30 sierpnia 2014

Leczo


z cukinią i bakłażanem

















SKŁADNIKI:

2 czerwone papryki
2 zielone papryki
1 bakłażan
1 cukinia
2 cebule
3 duże pomidory
300 g kiełbasy myśliwskiej
2 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
½ łyżeczki ostrej papryki w proszku
Sól i świeżo zmielony pieprz
Olej

Cebule obrać i posiekać w półplasterki. Papryki przekroić wzdłuż na pół, usunąć gniazda nasienne. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Cukinię i bakłażana skropić lekko olejem, oprószyć solą i wymieszać.

W dużym garnku rozgrzać 3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć kilka minut, aż zmięknie i lekko się przyrumieni. Następnie dodać paprykę, czosnek, dwie łyżki oleju i dobrze oprószyć solą. Całość wymieszać i dusić przez około 10-15 minut od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodać cukinię i bakłażana. Wymieszać i gotować 5 minut. Po czym dodać pokrojone pomidory, koncentrat pomidorowy oraz paprykę w proszku. Wymieszać i gotować kolejne 5 minut, mieszając co jakiś czas.

Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać do leczo. Całość dobrze wymieszać, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i gotować kilka minut.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz