czwartek, 11 września 2014

Zupa dyniowa




 z papryką




  
SKŁADNIKI:

1 mała dynia (około 750 g)
2 szpiczaste czerwone papryki
1 papryczka chilli
1 cebula
6 łyżek oleju
Sól morska
Gałka muszkatołowa
½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
30 g pestek dyni(lub płatki migdałów)

Dynię przekroić, wydrążyć z niej nasion, a następnie pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać 400 ml wody i dodać pół łyżeczki soli morskiej. Gotować około 20 minut, aż dynia będzie miękka.

Cebulę obrać i drobno posiekać. Czerwoną paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju. Dodać cebulę i lekko posolić. Smażyć przez około 5 minut. Po czym dodać paprykę, 3 łyżki oleju i smażyć jeszcze przez 5-7 minut.

Ugotowaną dynię rozgnieść łyżką, aż powstanie gęsta zupa. Dolać 200 ml wody i zagotować. Następnie dodać podsmażoną z cebulą paprykę, paprykę w proszku, drobno posiekaną papryczkę chilli oraz szczyptę startej gałki muszkatołowej. Gotować 5 minut.

Zupę posypać płatkami migdałów lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz