z papryką
SKŁADNIKI:
1
mała dynia (około 750 g)
2
szpiczaste czerwone papryki
1
papryczka chilli
1
cebula
6
łyżek oleju
Sól
morska
Gałka
muszkatołowa
½
łyżeczki słodkiej papryki w proszku
30
g pestek dyni(lub płatki migdałów)
Dynię
przekroić, wydrążyć z niej nasion, a następnie pokroić w kostkę.
Wrzucić do garnka, zalać 400 ml wody i dodać pół łyżeczki soli morskiej.
Gotować około 20 minut, aż dynia będzie miękka.
Cebulę
obrać i drobno posiekać. Czerwoną
paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać 3 łyżki
oleju. Dodać cebulę i lekko posolić. Smażyć przez około 5 minut. Po czym dodać
paprykę, 3 łyżki oleju i smażyć jeszcze przez 5-7 minut.
Ugotowaną
dynię rozgnieść łyżką, aż powstanie gęsta zupa. Dolać 200 ml wody i zagotować.
Następnie dodać podsmażoną z cebulą paprykę, paprykę w proszku, drobno
posiekaną papryczkę chilli oraz szczyptę startej gałki muszkatołowej. Gotować 5
minut.
Zupę posypać płatkami migdałów lub uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz