wtorek, 30 września 2014

sałatka ziemniaczana




z buraczkami i selerem naciowym






SKŁADNIKI:

400 g małych buraczków
1 seler naciowy
600 g ziemniaków
125 g fety
1 starty ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżeczki octu winnego
4 łyżeczki musztardy
10 łyżek oleju z pestek winogron
2 łyżeczki suszonego tymianku
Świeżo zmielony pieprz oraz sól

Buraczki oraz ziemniaki umyć i ugotować. Następnie wystudzić i obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę i przełożyć do miski. Dodać pokrojony seler naciowy, dwie łyżeczki musztardy, dwie łyżki oleju, łyżeczkę tymianku, szczyptę soli oraz pieprz. Całość wymieszać i przełożyć do salaterki.

Do drugiej miseczki wrzucić czosnek, miód, sok z cytryny, ocet winny, dwie łyżeczki musztardy, odrobinę soli, pozostały olej oraz tymianek. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Następnie dodać pokrojone w plasterki buraczki i wymieszać.  

Buraczki przełożyć do  miseczki z ziemniakami. Na koniec sałatkę posypać pokruszoną fetą.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz