niedziela, 12 października 2014

Zupa z jarmużem



... soczewicą i boczkiem







SKŁADNIKI:

300 g jarmużu
200 g zielonej soczewicy
200 g wędzonego boczku
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
2 pomidory       
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
1/2 łyżeczki cukru
Sól i świeżo zmielony pieprz

Cebulę obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć 2 minuty. Dodać pokrojony seler naciowy oraz starty czosnek i smażyć kilka minut. Następnie wsypać soczewicę, wlać około 500 ml wody i lekko posolić. Przykryć garnek pokrywką i gotować  na średnim ogniu.

Po około 10-15 minutach, gdy soczewica zmięknie dodać koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Dolać około 600 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Po czym gotować zupę na średnim ogniu. 

Liście jarmużu (bez łodyżek) umyć i pokroić. Następnie przesmażyć przez kilka minut na maśle, połączyć z zupą i gotować  15 minut. W tym czasie podsmażyć na patelni pokrojony w paski boczek i dodać do zupy.

Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru i gotować przez kilka minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz