... soczewicą i boczkiem
SKŁADNIKI:
300
g jarmużu
200
g zielonej soczewicy
200
g wędzonego boczku
1
cebula
2
łodygi selera naciowego
2
ząbki czosnku
2 pomidory
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
4
łyżki oleju
2
łyżki masła
1/2
łyżeczki cukru
Sól
i świeżo zmielony pieprz
Cebulę
obrać i drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć
2 minuty. Dodać pokrojony seler naciowy oraz starty czosnek i smażyć kilka
minut. Następnie wsypać soczewicę, wlać około 500 ml wody i lekko posolić. Przykryć
garnek pokrywką i gotować na średnim
ogniu.
Po
około 10-15 minutach, gdy soczewica zmięknie dodać koncentrat pomidorowy oraz sparzone, obrane ze skóry i pokrojone w kostkę pomidory. Dolać około 600 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Po
czym gotować zupę na średnim ogniu.
Liście
jarmużu (bez łodyżek) umyć i pokroić. Następnie przesmażyć przez kilka minut na
maśle, połączyć z zupą i gotować 15
minut. W tym czasie podsmażyć na patelni
pokrojony w paski boczek i dodać do zupy.
Na
koniec doprawić solą, pieprzem oraz odrobiną cukru i gotować przez kilka minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz