z sosem szałwiowym
SKŁADNIKI
(na 2 porcje):
200
g makaronu gemelli (lub farfalle, fusilli)
100
g wędzonej szynki pokrojona w paski
20
listków świeżej szałwii
1
ząbek czosnku
45
g masła (3 łyżki)
3
łyżki startego parmezanu
Sól
i świeżo mielony pieprz
Obrany
czosnek oraz liście szałwii bardzo drobno posiekać. Przełożyć na patelnię i
dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż masło się roztopi.
Następnie doprawić pieprzem.
Makaron
ugotować w osolonej wodzie o dwie minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Odcedzić
i przełożyć do miski. Do ciepłego makaronu wlać sos, dodać 2 łyżki parmezanu i
wymieszać. W razie potrzeby doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pokrojoną
w paski szynkę i jeszcze raz wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz