niedziela, 26 października 2014

Makaron z szynką




z sosem szałwiowym






SKŁADNIKI  (na 2 porcje):

200 g makaronu gemelli (lub farfalle, fusilli)
100 g wędzonej szynki pokrojona w paski
20 listków świeżej szałwii
1 ząbek czosnku
45 g masła (3 łyżki)
3 łyżki startego parmezanu
Sól i świeżo mielony pieprz

Obrany czosnek oraz liście szałwii bardzo drobno posiekać. Przełożyć na patelnię i dodać masło. Podgrzewać na małym ogniu przez 1-2 minuty, aż masło się roztopi. Następnie doprawić pieprzem.

Makaron ugotować w osolonej wodzie o dwie minuty krócej niż czas podany na opakowaniu. Odcedzić i przełożyć do miski. Do ciepłego makaronu wlać sos, dodać 2 łyżki parmezanu i wymieszać. W razie potrzeby doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pokrojoną w paski szynkę i jeszcze raz wymieszać. 

Makaron wyłożyć na talerze i posypać pozostałym parmezanem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz