niedziela, 2 listopada 2014

Precle



 z makiem i solą morską



 


SKŁADNIKI (na 10 sztuk):

375 ml letniej wody
30 g świeżych drożdży
600 g pszennej mąki
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
1 jajko (o temperaturze pokojowej)
2 łyżeczki maku
1 łyżka grubej soli morskiej
Olej

W misce wymieszać wodę z cukrem. Wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić na około 5 minut, aż zaczną się pienić.

W dużej misce połączyć  560 g (3 ¾ szklanki) przesianej mąki z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać do uzyskania gęstego ciasta. Następnie wyjąć na oprószony mąką blat i wyrabiać przez 8 minut, podsypując mąką, jeśli ciasto zbytnio się przykleja. Ciasto powinno być lekko kleiste.

Do miski wlać odrobinę oleju, włożyć ciasto i poruszać nim, by pokryło się tłuszczem. Przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Następnie uderzeniem pięści odpowietrzyć ciasto i wyjąć je na oprószony blat. 

Ciasto podzielić na 10 równych części. Z każdą po kolei uformować rękami wałek długości 55 cm. Jeśli ciasto przylepia się do rąk, można oprószyć ręce mąką. 

Z przygotowanych wałków formować precle. Dwa końce wałka złożyć w połowie  (by powstała pętelka), a następnie skręcić dwa lub trzy razy, po czym zawinąć je do góry i ściśle połączyć z pętlą. Następnie  ułożyć na lekko natłuszczonej blasze i odstawić na 20 minut, żeby ciasto odpoczęło. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 210 stopni C.

W dużym garnku zagotować wodę. Po kolei wkładać po 2-3 precle na minutę, po czym delikatnie odwrócić i gotować kolejną minutę. Wyjmować je ostrożnie łyżką cedzakową i odsączyć. Po czym układać je na lekko natłuszczonych talerzach. Kiedy wszystkie będą gotowe przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem i solą. 

Piec 15 minut lub do chwili, gdy będą złocisto rumiane i upieczone w środku. Studzić na blasze przez 15 minut. Podawać ciepłe.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz