suszonymi
śliwkami i migdałami
SKŁADNIKI:
Ciasto:
225 g (1 ½
szklanki) mąki pszennej
125 g (2/3
kostki) schłodzonego masła
½ łyżeczki
soli
4 łyżki (60
ml) zimnej wody
1 łyżeczka
soku z cytryny lub octu
Nadzienie:
500 g wątróbki
drobiowej
100 g
suszonych śliwek
100 g
migdałów
2-3 cebule
1 łyżka
suszonego majeranku
Świeżo zmielony
pieprz oraz sól
Olej do
smażenia
Sos:
4 jajka
100 g
żółtego sera
200 g
kwaśnej śmietany 18 %
Sól i pieprz
Dodatkowo:
Folia
aluminiowa
Fasola do
obciążenia
Forma ceramiczna
o średnicy 25 cm
Mąkę
wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem lub rozcierać
palcami, aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Następnie dodać 4 łyżki
zimnej wody, sok z cytryny i wymieszać, aż wsiąkną. Zagnieść ciasto, uformować
kulę, po czym ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na
co najmniej godzinę.
Na
oprószonej mąka powierzchni rozwałkowujemy ciasto(od środka ku brzegom)na
placek średnicy około 30 cm. Następnie wałek oprószyć mąką i luźno nawinąć na
niego ciasto. Ostrożnie zrolować z wałka ciasto na formę. Po czym docisnąć
ciasto palcami do brzegów i dna.
Ciasto
nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec 8
minut, po czym usunąć fasolę i folię i piec kolejne 8 minut w temperaturze 180
stopni.
Wątróbki
umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Na
patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać lekko posoloną cebulę i smażyć przez
kilka minut, aż cebula zrobi się miękka. Następnie dodać wątróbki, wymieszać z cebulą i wszystko razem smażyć przez 3 minuty. Dorzucić całe migdały i pokrojone w paski suszone
śliwki. Doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć
jeszcze 2 minuty.
W
misce lekko roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą oraz pieprzem, a
następnie wymieszać ze startym żółty ser.
Farsz
wyłożyć na upieczony spód tarty. Zalać sosem i piec przez około 25 minut w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz