poniedziałek, 17 listopada 2014

Tarta z wątróbką





suszonymi śliwkami i migdałami






SKŁADNIKI:

Ciasto:

225 g (1 ½ szklanki) mąki pszennej
125 g (2/3 kostki) schłodzonego masła
½ łyżeczki soli
4 łyżki (60 ml) zimnej wody
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu

Nadzienie:

500 g wątróbki drobiowej
100 g suszonych śliwek
100 g migdałów
2-3 cebule
1 łyżka suszonego majeranku
Świeżo zmielony pieprz oraz sól
Olej do smażenia
                
Sos:

4 jajka
100 g żółtego sera
200 g kwaśnej śmietany 18 %
Sól i pieprz

Dodatkowo:
Folia aluminiowa
Fasola do obciążenia
Forma ceramiczna o średnicy 25 cm


Mąkę wymieszać z solą. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem lub rozcierać palcami, aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Następnie dodać 4 łyżki zimnej wody, sok z cytryny i wymieszać, aż wsiąkną. Zagnieść ciasto, uformować kulę, po czym ją spłaszczyć, zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę. 

Na oprószonej mąka powierzchni rozwałkowujemy ciasto(od środka ku brzegom)na placek średnicy około 30 cm. Następnie wałek oprószyć mąką i luźno nawinąć na niego ciasto. Ostrożnie zrolować z wałka ciasto na formę. Po czym docisnąć ciasto palcami do brzegów i dna. 

Ciasto nakłuć widelcem. Przykryć folią aluminiową i obciążyć ziarnami fasoli. Piec 8 minut, po czym usunąć fasolę i folię i piec kolejne 8 minut w temperaturze 180 stopni.

Wątróbki umyć, oczyścić i pokroić w kostkę. Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać lekko posoloną cebulę i smażyć przez kilka minut, aż cebula zrobi się miękka. Następnie dodać wątróbki, wymieszać z cebulą i wszystko razem smażyć przez 3 minuty. Dorzucić całe migdały i pokrojone w paski suszone śliwki. Doprawić majerankiem, solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. 

W misce lekko roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie wymieszać ze startym żółty ser.
Farsz wyłożyć na upieczony spód tarty. Zalać sosem i piec przez około 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz