zapiekany z dynią
SKŁADNIKI:
500
g karkówki wieprzowej
400
g dyni
2
czerwone cebule
400
ml ciemnego piwa
1
puszka krojonych pomidorów
5
ziaren owoców jałowca
łyżeczka
roztartych ziaren kolendry
świeżo
mielony pieprz
sól
olej
Cebulę
obrać i pokroić w półplasterki. Mięso pokroić na 1,5 cm kawałki. W dużym garnku
rozgrzać kilka łyżek oleju, dodać mięso
i smażyć chwilę, aż się lekko zrumieni. Następnie dodać lekko osoloną cebulę i
smażyć do czasu, aż cebula zmięknie. Dodać
piwo, owoce jałowca i kolendrę. Całość gotować pod przykryciem przez 30 minut.
Po czym dodać pomidory i gotować jeszcze 15 minut.
Gulasz
doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Na
wierzchu ułożyć obraną i pokrojoną w 1,5 centymetrowe kostki dynię. Zapiekać przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym
do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz