poniedziałek, 24 listopada 2014

Gulasz z karkówki




zapiekany z dynią






SKŁADNIKI:

500 g karkówki wieprzowej
400 g dyni
2 czerwone cebule
400 ml ciemnego piwa
1 puszka krojonych pomidorów
5 ziaren owoców jałowca
łyżeczka roztartych ziaren kolendry
świeżo mielony pieprz
sól
olej

Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso pokroić na 1,5 cm kawałki. W dużym garnku rozgrzać  kilka łyżek oleju, dodać mięso i smażyć chwilę, aż się lekko zrumieni. Następnie dodać lekko osoloną cebulę i smażyć do czasu, aż cebula zmięknie.  Dodać piwo, owoce jałowca i kolendrę. Całość gotować pod przykryciem przez 30 minut. Po czym dodać pomidory i gotować jeszcze 15 minut. 

Gulasz doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu ułożyć obraną i pokrojoną w 1,5 centymetrowe kostki dynię. Zapiekać  przez około 20 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz