poniedziałek, 24 listopada 2014

Tarta z krewetkami



suszonymi pomidorami i awokado







SKŁADNIKI:

Ciasto:
szklanka mąki
120 g schłodzonego masła
1 jajko
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli

odrobina bułki tartej

Nadzienie:
250 g mascarpone
60 ml kremówki
1 całe jajko
1 żółtko
kolorowy pieprz i sól

20 sztuk surowych krewetek tygrysich
6-8 sztuk suszonych pomidorów
1 awokado
sok z limonki

Mąkę wymieszać z  cukrem pudrem oraz solą. Dodać posiekane masło i rozcierać palcami, aż składniki będą przypominać okruchy chleba. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Następnie uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na minimum godzinę.

Mascarpone ze śmietanką i jajkami zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i solą.

Krewetki oczyścić z pancerzy i wysuszyć ręcznikiem papierowym.

Ciasto rozwałkować, a następnie zrolować z wałka do wcześniej posmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą formy do zapiekania o średnicy 23 cm. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180 C.

Na wystudzone ciasto wylać masę, wcisnąć w nią krewetki i suszone pomidory. Piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Następnie na wierzch tarty dołożyć pokrojone w paski i skropione sokiem z limonki awokado. Piec jeszcze około 10 minut.

Po upieczeniu odczekać 10 minut i dopiero podawać.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz