z nadzieniem bakaliowym
SKŁADNIKI:
Opakowanie
ciasta francuskiego
100
g suszonych daktyli
50
g suszonej żurawiny
50
g suszonych śliwek
30
g rodzynek
50
g migdałów
2
małe jabłka
Otarta
skórka z cytryny
Otarta
skórka z pomarańczy
Sok
wyciśnięty z jednej pomarańczy
2
łyżki soku z cytryny
80
ml alkoholu (whisky, brandy lub wódki)
50
g brązowego cukru + do posypania na wierzch ciastek
Szczypta
utartych lub mielonych goździków
1
łyżeczka cynamonu
½
łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1
roztrzepane jajko
Migdały
sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Daktyle i śliwki pokroić na
mniejsze kawałki.
Wszystkie bakalie, skórki z pomarańczy i cytryny wymieszać w dużej misce z przyprawami. Wlać alkohol, sok z pomarańczy i cytryny. Dodać cukier i całość dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 godzin lub na całą noc, żeby składniki nasiąkły płynem.
Wszystkie bakalie, skórki z pomarańczy i cytryny wymieszać w dużej misce z przyprawami. Wlać alkohol, sok z pomarańczy i cytryny. Dodać cukier i całość dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 godzin lub na całą noc, żeby składniki nasiąkły płynem.
Z
ciasta wykroić kółka o średnicy około 6-8 centymetrów. Każde kółko po kolei
lekko obsypać mąką i delikatnie rozwałkować na owal. Resztki ciasta zlepić w
kule, oprószyć mąką, rozwałkować i wycinać dalej kółka.
Brzegi
każdego placka lekko posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie rozdzielić równo
nadzienie na wszystkie placki, układając na jednej połowie i zostawiając
centymetrowy odstęp od brzegów. Złożyć placki i delikatnie zlepić brzegi.
Każde
ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem. Końcem małego noża zrobić dwa nacięcia na
każdym ciastku.
Piec
około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz