środa, 3 grudnia 2014

Świąteczne ciasteczka





z nadzieniem bakaliowym









SKŁADNIKI:

Opakowanie ciasta francuskiego
100 g suszonych daktyli
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
30 g rodzynek
50 g migdałów
2 małe jabłka
Otarta skórka z cytryny
Otarta skórka z pomarańczy
Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
80 ml alkoholu (whisky, brandy lub wódki)
50 g brązowego cukru + do posypania na wierzch ciastek
Szczypta utartych lub mielonych goździków
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
1 roztrzepane jajko

Migdały sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Daktyle i śliwki pokroić na mniejsze kawałki. 

Wszystkie bakalie, skórki z pomarańczy i cytryny wymieszać w dużej misce z przyprawami. Wlać alkohol, sok z pomarańczy i cytryny. Dodać cukier i całość dobrze wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 8 godzin lub na całą noc, żeby  składniki nasiąkły płynem.

Z ciasta wykroić kółka o średnicy około 6-8 centymetrów. Każde kółko po kolei lekko obsypać mąką i delikatnie rozwałkować na owal. Resztki ciasta zlepić w kule, oprószyć mąką, rozwałkować i wycinać dalej kółka. 

Brzegi każdego placka lekko posmarować roztrzepanym jajkiem. Następnie rozdzielić równo nadzienie na wszystkie placki, układając na jednej połowie i zostawiając centymetrowy odstęp od brzegów. Złożyć placki i delikatnie zlepić brzegi.

Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać brązowym cukrem.  Końcem małego noża zrobić dwa nacięcia na każdym ciastku.

Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz