z żurawiną i cynamonem
SKŁADNIKI:
500
g śledzi (matjasów)
6
łyżek octu winnego
1
czerwona cebula
1
cebula szalotka (lub mała biała cebula)
1
puszka całych pomidorów
2
łyżki miodu gryczanego
1
papryczka chilli
2
łyżki suszonej żurawiny
1
łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1
płaska łyżeczka cynamonu
6
łyżek oleju
Sól
Śledzie
pokroić w romby. Dodać ocet oraz 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Odstawić
do lodówki na całą noc. Następnie
odcedzić na sitku.
Na
patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i dodać obraną, pokrojoną w półplasterki
cebulę. Smażyć cztery minuty, po czym dodać pokrojone pomidory, drobno posiekaną papryczkę chilli oraz miód. Lekko
posolić i smażyć osiem minut.
Następnie
dodać resztę oleju, suszoną żurawinę, sproszkowaną paprykę oraz cynamon. Smażyć
jeszcze dwie minuty. Ewentualnie doprawić solą do smaku. Zdjąć sos z ognia i wystudzić.
Na koniec połączyć ze śledziami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz