niedziela, 14 grudnia 2014

Śledzie w pomidorach




z żurawiną i cynamonem







SKŁADNIKI:

500 g śledzi (matjasów)
6 łyżek octu winnego
1 czerwona cebula
1 cebula szalotka (lub mała biała cebula)
1 puszka całych pomidorów
2 łyżki miodu gryczanego
1 papryczka chilli
2 łyżki suszonej żurawiny
1 łyżeczka sproszkowanej słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka cynamonu
6 łyżek oleju
Sól

Śledzie pokroić w romby. Dodać ocet oraz 300 ml przegotowanej i wystudzonej wody. Odstawić do lodówki na całą noc.  Następnie odcedzić na sitku.

Na patelni rozgrzać trzy łyżki oleju i dodać obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę. Smażyć cztery minuty, po czym dodać pokrojone pomidory, drobno posiekaną papryczkę chilli oraz miód. Lekko posolić i smażyć osiem minut. 

Następnie dodać resztę oleju, suszoną żurawinę, sproszkowaną paprykę oraz cynamon. Smażyć jeszcze dwie minuty. Ewentualnie doprawić  solą do smaku. Zdjąć sos z ognia i wystudzić. Na koniec połączyć ze śledziami.



 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz