wtorek, 23 grudnia 2014

Sernik na czekoladowym spodzie




 ze skórką z pomarańczy




SKŁADNIKI:
spód:
90 g gorzkiej czekolady
80 g miękkiego masła
5 łyżek płatków owsianych
1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
5 łyżek cukru
1 jajko
250 g mąki
1 płaska łyżeczka sody

masa serowa:
1 kg twarogu śmietankowego dwukrotnie zmielonego
200 g masła lub miękkiej margaryny
5 jajek
300 g cukru
40 g budyniu śmietankowego

wierzch:
2 pomarańcze
1/2 szklanki cukru

dodatkowo:
papier do pieczenia 
blaszka o wymiarach 28 x 24 cm 

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

Do garnka wrzucić połamaną czekoladę, masło i cukier. Podgrzać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Do lekko ciepłej masy czekoladowej dodać jajko i energicznie wymieszać. Dodać posiekane płatki oraz orzechy i wymieszać. Na koniec dodać mąkę z sodą i wymieszać. Wyłożyć równomiernie masę na blaszkę i piec przez 8-10 minut.

Przygotować masę serową. Do dużej miski dodać żółtka oddzielone od białek i 200 g cukru. Utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodawać stopniowo masło. Cały czas ucierając wsypać budyń, po czym partiami dodawać zmielony twaróg i ucierać dalej przez parę minut.

W drugiej misce ubić białka z pozostałym cukrem przez około 5 minut. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na spód ciasta. Piec w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni C przez 1-1,5 godziny (bez termoobiegu). Po upieczeniu uchylić lekko piekarnik i poczekać, aż sernik przestygnie. Udekorować syropem ze skórką z pomarańczy.

Pomarańcze sparzyć,obrać skórkę(bez białych części) i pokroić w cienkie paski. Usunąć pozostałe białe części, a następnie pokroić pomarańcze w kostki i przełożyć do garnuszka. Dodać cukier, gotować przez 10 minut i przecedzić przez sitko. Powstały syrop wlać z powrotem do garnka. Dodać skórkę z pomarańczy i gotować do czasu, aż syrop zgęstnieje. Na koniec równomiernie wyłożyć na wierzch ciasta.
  


  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz