z jabłkami, selerem i anchois
SKŁADNIKI:
1
kg ziemniaków
1
duży korzeń selera (około 400 g)
2
jabłka
1
opakowanie filecików anchois w oleju
4
łyżki oleju
100
g startej mozzarelli
Świeżo
zmielony pieprz i sól
Ziemniaki
obrać, pokroić w centymetrowe plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, a
następnie odcedzić.
Korzeń
selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i oprószyć solą. Smażyć na
oleju przez około 5 minut. Po czym dodać jedno obrane, starte na tarce jabłko i
smażyć jeszcze 2 minuty.
Fileciki
anchois wyjąć z oleju i rozgnieść widelcem, a następnie dolać olej. Ziemniaki
połączyć z podsmażonym selerem oraz anchois i doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.
Wymieszane
składniki przełożyć do naczynia do zapiekania.
Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłko i posypać
mozzarellą. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
C.
Zapiekankę
można posypać zielonym koperkiem i podawać z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz