wtorek, 6 stycznia 2015

Zapiekanka ziemniaczana



 z jabłkami, selerem i anchois







SKŁADNIKI:

1 kg ziemniaków
1 duży korzeń selera (około 400 g)
2 jabłka
1 opakowanie filecików anchois w oleju
4 łyżki oleju
100 g startej mozzarelli
Świeżo zmielony pieprz i sól


Ziemniaki obrać, pokroić w centymetrowe plasterki i ugotować w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Korzeń selera obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i oprószyć solą. Smażyć na oleju przez około 5 minut. Po czym dodać jedno obrane, starte na tarce jabłko i smażyć jeszcze 2 minuty. 

Fileciki anchois wyjąć z oleju i rozgnieść widelcem, a następnie dolać olej. Ziemniaki połączyć z podsmażonym selerem oraz anchois i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. 

Wymieszane składniki przełożyć do naczynia do zapiekania.  Na wierzchu ułożyć obrane i pokrojone w kostkę jabłko i posypać mozzarellą. Piec przez około 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C. 

Zapiekankę można posypać zielonym koperkiem i podawać z jogurtem naturalnym.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz