poniedziałek, 20 października 2014

Zapiekanka z kaszy jaglanej




z fasolką szparagową 






SKŁADNIKI:

200 g kaszy jaglanej
200 g żółtej fasolki szparagowej
200 g zielonej fasolki szparagowej
350 g piersi z kurczaka
20 g startego twardego sera (Parmezan, Pecorino, Grana Padano)
2 cebule
2 ząbki czosnku
1½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
1 łyżka masła
10 łyżek oleju
Sól i świeżo zmielony pieprz

Kaszę wsypać do garnka, zalać dwiema szklankami wody i lekko posolić. Dodać masło i gotować około 15-20 minut.

Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i gotować we wrzątku przez 5 minut.Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać 5 łyżek oleju i dodać lekko posoloną cebulę. Podsmażyć przez minutę, a potem dorzucić mięso. Doprawić sproszkowanym imbirem, solą oraz pieprzem i smażyć 5 minut. Następnie dodać fasolkę szparagową i smażyć kolejne 5 minut. 

Mięso i fasolkę połączyć z kaszą. Dodać starty czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu posypać drobno startym serem i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz