z fasolką szparagową
SKŁADNIKI:
200
g kaszy jaglanej
200
g żółtej fasolki szparagowej
200
g zielonej fasolki szparagowej
350
g piersi z kurczaka
20
g startego twardego sera (Parmezan, Pecorino, Grana Padano)
2
cebule
2
ząbki czosnku
1½
łyżeczki sproszkowanego imbiru
1
łyżka masła
10
łyżek oleju
Sól
i świeżo zmielony pieprz
Kaszę
wsypać do garnka, zalać dwiema szklankami wody i lekko posolić. Dodać masło i
gotować około 15-20 minut.
Fasolkę
szparagową umyć, oczyścić i gotować we wrzątku przez 5 minut.Cebulę obrać i
pokroić w półplasterki. Mięso oczyścić i pokroić w kostkę.
Na
patelni rozgrzać 5 łyżek oleju i dodać lekko posoloną cebulę. Podsmażyć przez minutę,
a potem dorzucić mięso. Doprawić sproszkowanym imbirem, solą oraz pieprzem i smażyć
5 minut. Następnie dodać fasolkę szparagową i smażyć kolejne 5 minut.
Mięso i fasolkę połączyć z kaszą. Dodać starty czosnek i doprawić solą oraz pieprzem.
Całość przełożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzchu posypać drobno
startym serem i piec przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz