niedziela, 21 września 2014

Dressingi




do sałatek




 

z natką pietruszki
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu winnego
sok wyciśnięty z połowy cytryny
10 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli
odrobina świeżo zmielonego pieprzu

miodowo-czosnkowy
1 duży starty ząbek czosnku
2 łyżeczki miodu
sok wyciśnięty z połowy cytryny
2 łyżeczki musztardy
8 łyżek oleju z pestek winogron

z chilli
1 posiekana suszona lub świeża papryczka chilli
sok wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
10 łyżek oliwy z oliwek
szczypta soli


 
Wszystkie składniki dressingu przełożyć do słoiczka. Na końcu wlać olej lub oliwę. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Przygotowując sosy warto pamiętać, żeby zachować proporcje składników. Jedna część kwaśnych składników (sok z cytryny, ocet winny, jabłkowy) i trzy lub dwie części oleju (w zależności od tego jakich użyliśmy dodatków).
 
Dressingi można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
 


























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz