do sałatek
z natką pietruszki
1 łyżka posiekanej
natki pietruszki
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka octu
winnego
sok wyciśnięty z
połowy cytryny
10 łyżek oliwy z
oliwek
szczypta soli
odrobina świeżo zmielonego
pieprzu
miodowo-czosnkowy
1
duży starty ząbek czosnku
2
łyżeczki miodu
sok
wyciśnięty z połowy cytryny
2
łyżeczki musztardy
8
łyżek oleju z pestek winogron
z chilli
1 posiekana suszona lub świeża
papryczka chilli
sok
wyciśnięty z połowy cytryny
1 łyżeczka cukru
10 łyżek oliwy z
oliwek
szczypta soli
Wszystkie
składniki dressingu przełożyć do słoiczka. Na końcu wlać olej lub oliwę. Zakręcić
słoik i dobrze wstrząsnąć, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.
Przygotowując
sosy warto pamiętać, żeby zachować proporcje składników. Jedna część kwaśnych
składników (sok z cytryny, ocet winny, jabłkowy) i trzy lub dwie
części oleju (w zależności od tego jakich użyliśmy dodatków).
Dressingi
można przechowywać w lodówce nawet do tygodnia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz