środa, 20 sierpnia 2014

Sałatka z rukolą





melonem i prażonym słonecznikiem

 





SKŁADNIKI:

1 opakowanie rukoli
1 średni melon typu Galia
1 opakowanie fety
100 g ziaren słonecznika


Dressing:

2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy
Szczypta soli
Świeżo zmielony pieprz

Wszystkie składniki dressingu przełożyć do słoiczka. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Na suchej patelni uprażyć ziarna słonecznika. Fetę pokroić w kostkę, a melona obrać ze skóry i pokroić w paski.

Rukolę umyć i osuszyć. Następnie rozłożyć na talerzu, dodać melona i lekko przemieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojoną fetę i posypać prażonym słonecznikiem.

Przed podaniem polać sałatkę przygotowanym dressingiem. Najlepiej podawać z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz