pod kruszonką
SKŁADNIKI:
250
g rabarbaru
2
pomarańcze
115
g pszennej mąki (3/4 szklanki)
50
g cukru (1/4 szklanki)
50
g masła+ 1 łyżeczka do rabarbaru
4
łyżki miodu
Pomarańcze
dokładnie umyć, zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Odkroić skórę z pomarańczy i
pokroić je w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać miód. Smażyć około 5
minut, aż powstanie syrop.
Rabarbar
obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Dodać do niego pomarańcze w
syropie, łyżeczkę masła i wymieszać. Rozłożyć w formie do zapiekania.
Przygotować
kruszonkę. Mąkę wymieszać z płatkami i dodać posiekane masło. Zagnieść palcami,
rozcierając masło. Dodać cukier oraz
skórkę z cytryny i przemieszać kruszonkę. Następnie rozłożyć równomiernie na owocach. Zapiekać przez około 30
minut, aż owoce zmiękną, a kruszonka się zrumieni.
Podawać
z jogurtem naturalnym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz