poniedziałek, 26 maja 2014

Rabarbar z pomarańczami




pod kruszonką



SKŁADNIKI:

250 g rabarbaru
2 pomarańcze
115 g pszennej mąki (3/4 szklanki)
50 g cukru (1/4 szklanki)
50 g masła+ 1 łyżeczka do rabarbaru
4 łyżki miodu

Pomarańcze dokładnie umyć, zetrzeć z nich skórkę i odłożyć. Odkroić skórę z pomarańczy i pokroić je w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i dodać miód. Smażyć około 5 minut, aż powstanie syrop.

Rabarbar obrać i pokroić w centymetrową kostkę. Dodać do niego pomarańcze w syropie, łyżeczkę masła i wymieszać. Rozłożyć w formie do zapiekania.

Przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z płatkami i dodać posiekane masło. Zagnieść palcami, rozcierając masło. Dodać cukier oraz skórkę z cytryny i przemieszać kruszonkę. Następnie rozłożyć równomiernie na owocach. Zapiekać przez około 30 minut, aż owoce zmiękną, a kruszonka się zrumieni.

Podawać z jogurtem naturalnym.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz