poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Zupa szczawiowa



z ziemniakami i jajkiem




SKŁADNIKI:

200-300 g świeżego szczawiu*
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
2 cebule
5 średnich ziemniaków
100 ml śmietany 30 %
1 czubata łyżeczka mąki
2-3 listki laurowe
Kilka ziarenek ziela angielskiego
3 łyżki oleju
Sól i pieprz
Jajka na twardo oraz kwaśna śmietana.

Marchewkę, pietruszkę, seler i jedną cebulę  obrać i włożyć do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do warzyw. Wszystko zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pół łyżeczki soli i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.

Następnie dodać przebrany i opłukany szczaw. Gotować około 5 minut. W tym czasie śmietanę rozmieszać z mąką, tak żeby nie było grudek. Po czym wlać do zupy i gotować kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.

Drugą cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na oleju.Dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić solą oraz pieprzem. 

Podawać gorącą z jajkiem na twardo i odrobiną kwaśnej śmietany.

*Ilość jest uzależniona od tego jakiego szczawiu używamy. Szczaw zwyczajny, który rośnie na polach i łąkach ma bardziej intensywny i kwaśny smak niż ten, który rośnie w ogródku, albo dostępny jest w sklepach. Jeżeli używamy szczawiu zebranego z łąki, to dajemy mniejszą ilość.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz