z ziemniakami i jajkiem
SKŁADNIKI:
200-300
g świeżego szczawiu*
1
marchewka
1
korzeń pietruszki
Kawałek
selera
2
cebule
5
średnich ziemniaków
100
ml śmietany 30 %
1
czubata łyżeczka mąki
2-3
listki laurowe
Kilka
ziarenek ziela angielskiego
3
łyżki oleju
Sól
i pieprz
Jajka
na twardo oraz kwaśna śmietana.
Marchewkę,
pietruszkę, seler i jedną cebulę obrać i
włożyć do garnka. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dorzucić do warzyw.
Wszystko zalać 2 litrami wody. Dodać ziele angielskie, liście laurowe, pół
łyżeczki soli i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie.
Następnie
dodać przebrany i opłukany szczaw. Gotować około 5 minut. W tym czasie śmietanę
rozmieszać z mąką, tak żeby nie było grudek. Po czym wlać do zupy i gotować
kolejne 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Drugą
cebulę obrać, drobno posiekać i zrumienić na oleju.Dodać do zupy. Na koniec zupę doprawić solą oraz pieprzem.
Podawać
gorącą z jajkiem na twardo i odrobiną kwaśnej śmietany.
*Ilość
jest uzależniona od tego jakiego szczawiu używamy. Szczaw zwyczajny, który
rośnie na polach i łąkach ma bardziej intensywny i kwaśny smak niż ten, który
rośnie w ogródku, albo dostępny jest w sklepach. Jeżeli używamy szczawiu
zebranego z łąki, to dajemy mniejszą ilość.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz