piątek, 18 kwietnia 2014

Jajka faszerowane


z  makrelą i szynką





SKŁADNIKI:

6 jajek 
50 g wędzonej makreli
50 g szynki 
4 łyżki serka śmietankowego
2 łyżeczki majonezu
odrobina oleju
skórka starta z cytryny
suszona papryczka chilli w płatkach

Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Przekroić na połówki. Żółtka przełożyć do miski i rozdrobnić za pomocą widelca. Dodać serek oraz majonez i wymieszać. Następnie powstałą masę podzielić na dwie części.

Makrelę rozgnieść widelcem usuwając przy tym wszystkie ości. Dodać do jednej części serka i dobrze wymieszać. Farsz nałożyć do jajek i udekorować skórką z cytryny.

Szynkę pokroić na małe paseczki, a następnie zrumienić na bardzo niewielkiej ilości oleju. Odłożyć trochę do dekoracji, a resztę wymieszać z drugą częścią masy. Faszerować pozostałe jajka, a na koniec posypać kawałkami zrumienionej szynki i płatkami chilli.

















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz