z pomarańczami i żurawiną
SKŁADNIKI:
ciasto:
szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
100 g masła
2 żółtka
łyżka śmietany
masło do formy
warstwa orzechowa:
50 g nasion słonecznika
100 g wyłuskanych orzeszków ziemnych
100 g wyłuskanych orzechów włoskich
10 łyżek cukru
1 łyżka miodu
2 łyżki masła
warstwa owocowa:
4 pomarańcze
100 g żurawiny
5 łyżek cukru
do dekoracji:
100 g gorzkiej czekolady
4 łyżki śmietany 30%
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka cukru
100 g blanszowanych migdałów
Mąkę przesiać na blat. Dodać cukier, masło i posiekać ciasto nożem. Następnie dodać żółtka oraz śmietanę i zagnieść ciasto. Po czym schłodzić przez chwilę w lodówce. Ciasto rozwałkować, zwinąć delikatnie na wałek i przenieść na wysmarowaną tłuszczem blachę. Docisnąć ciasto do brzegów.
Na suchej patelni lekko podprażyć kolejno ziarna słonecznika, orzeszki ziemne i orzechy włoskie. Następnie połączyć wszystkie razem. Dodać masło cukier i miód i przesmażyć kilka minut na patelni.
Równomiernie wyłożyć na ciasto i piec 15 minut w temperaturze 200 stopni C. Uważać, żeby warstwa orzechów się nie spiekła.
Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy. Po czym obrać wszystkie pomarańcze i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić cukier i dodać pokrojone pomarańcze. Smażyć 3 minuty. Następnie wyjąć pomarańcze i pozostawić na patelni tylko syrop. Dodać żurawinę i smażyć, aż syrop zacznie się pienić i gęstnieć. Wyłożyć na ciasto.
Do garnka wlać śmietanę, dodać cukier, masło i połamaną czekoladę. Wszystkie składniki podgrzać do rozpuszczenia i całkowitego połączenia. Udekorować ciasto polewą czekoladową i migdałami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz