niedziela, 6 kwietnia 2014

Sałatka z zielonym groszkiem



 i pistacjami






SKŁADNIKI:

1 szklanka mrożonego groszku
100 g obranych pistacji
2 duże ziemniaki
6 jajek ugotowanych na twardo
2 czerwone cebule
Pęczek szczypiorku
Sól i pieprz


SOS:
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka miodu
Szczypta soli

Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać i odstawić.

Ziemniaki ugotować w mundurkach. Wystudzić, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę, jajka oraz pistacje posiekać. Groszek wrzucić na 2 minuty do gotującej się wody. Następnie odcedzić, zalać zimną wodą i po paru minutach ponownie odcedzić.

Warzywa oraz jajka lekko oprószyć solą i pieprzem. 

Składniki sałatki dzielimy na połowę. W wysokiej przezroczystej misce układamy je warstwami: ziemniaki, cebula, groszek, pistacje, jajka itd. Na koniec posypujemy sałatkę posiekanym szczypiorkiem i przed podaniem mieszamy z przygotowanym sosem.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz