niedziela, 30 marca 2014

Placki ziemniaczano-marchewkowe





z sałatką z kalarepy




SKŁADNIKI:
400 g ziemniaków
1 duża marchewka
1 jajko
2 łyżki pszennej mąki
Sól
Pieprz
Olej do smażenia

Sałatka:
1 kalarepa
1 opakowanie kiełków rzodkiewki
1 pomidor
1 łyżeczka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
Szczypta soli

Marchewkę obraź i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce na średnich oczkach. Połączyć ziemniaki z marchewką i jajkiem. Następnie dodać dwie łyżki mąki, doprawić solą oraz pieprzem. 

Placki smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na średnim ogniu przez kilka minut. Upieczone placki przełożyć na ręcznik papierowy, a następnie podawać z sałatką.

Kalarepę obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z sokiem cytryny, oliwą i solą. Po czym dodać kiełki rzodkiewki i pokrojonego w kostkę pomidora. Lekko przemieszać.

Placki można również podawać z jogurtem naturalnym lub gęstą śmietaną.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz