z pomidorkami i szpinakiem
SKŁADNIKI:
250
g piersi z kurczaka
125
g pomidorków koktajlowych
150
g świeżego szpinaku
50
g suszonych śliwek
Garść
liści bazylii
1
ząbek czosnku
4
łyżki oleju
2
łyżki masła
łyżka
soku z cytryny
Świeżo
mielony pieprz
Sól
100
g (1/2 szklanki) kaszy kuskus
Piersi
z kurczaka oczyścić z błonek i żyłek, a następnie pokroić na 1,5 cm kawałki. Oprószyć solą oraz pieprzem, dodać
olej i posiekane liście bazylii. Wymieszać i
odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Na rozgrzaną
patelnię wrzucić mięso i smażyć około 5 minut. Po czym dodać pokrojone w paski suszone
śliwki i smażyć 2 minuty. Dorzucić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawić solą oraz pieprzem i
smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec przełożyć do miski.
Kuskus wsypać do miseczki. Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i zalać wrzątkiem około 1 cm
nad powierzchnię kaszki. Odstawić na 5 minut.
Szpinak
umyć i osuszyć. Na patelni roztopić masło. Następnie dodać szpinak i starty
ząbek czosnku. Smażyć, aż liście zwiędną. Pod koniec smażenia dodać sok z
cytryny i doprawić solą oraz pieprzem.
Szpinak
wymieszać z kawałkami kurczaka i podawać z przygotowaną kaszką kuskus.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz