niedziela, 23 marca 2014

kawałki kurczaka




z pomidorkami i szpinakiem






















SKŁADNIKI:

250 g piersi z kurczaka
125 g pomidorków koktajlowych
150 g świeżego szpinaku
50 g suszonych śliwek
Garść  liści bazylii
1 ząbek czosnku
4 łyżki oleju
2 łyżki masła
łyżka soku z cytryny
Świeżo mielony pieprz
Sól
100 g (1/2 szklanki) kaszy kuskus

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i żyłek, a następnie pokroić na 1,5 cm kawałki. Oprószyć solą oraz pieprzem, dodać olej i posiekane liście bazylii. Wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Na rozgrzaną patelnię wrzucić mięso i smażyć około 5 minut. Po czym dodać pokrojone w paski suszone śliwki i smażyć 2 minuty. Dorzucić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć kolejne 2 minuty. Na koniec przełożyć do miski.

Kuskus wsypać do miseczki. Dodać szczyptę soli, łyżkę oleju i zalać wrzątkiem około 1 cm nad powierzchnię kaszki. Odstawić na 5 minut.

Szpinak umyć i osuszyć. Na patelni roztopić masło. Następnie dodać szpinak i starty ząbek czosnku. Smażyć, aż liście zwiędną. Pod koniec smażenia dodać sok z cytryny i doprawić solą oraz pieprzem. 

Szpinak wymieszać z kawałkami kurczaka i podawać z przygotowaną kaszką kuskus.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz