sobota, 8 marca 2014

Spaghetti


z wędzonym łososiem 





SKŁADNIKI: (Danie dla 2 osób)

200 g makaronu spaghetti
100 g wędzonego łososia
1 puszka krojonych pomidorów
½ selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz

W lekko osolonej wodzie ugotować makaron al dente, najlepiej 2 minuty krócej niż na opakowaniu.

Cebulę posiekać w drobną kostkę, a seler naciowy pokroić w niezbyt grube słupki. Lekko osoloną cebulę smażyć na 2 łyżkach oliwy przez około 3 minuty. Następnie dodać pomidory. Wymieszać i kontynuować smażenie na dość dużym ogniu przez około 5 minut. 

Dodać selera naciowego i smażyć kolejne 5 minut lub do czasu, aż sos dobrze odparuje. Na koniec dodać resztę oliwy, łyżeczkę miodu, starty czosnek oraz pokrojonego w cienkie paski łososia. Smażyć  jeszcze 3 minuty i doprawić solą oraz pieprzem. 

Makaron rozłożyć na talerzach i wyłożyć na niego gorący sos.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz