z wędzonym
łososiem
SKŁADNIKI: (Danie dla 2 osób)
200 g makaronu spaghetti
100 g wędzonego łososia
1 puszka krojonych pomidorów
½ selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oliwy z oliwek
Sól
Świeżo mielony pieprz
W
lekko osolonej wodzie ugotować makaron al dente, najlepiej 2 minuty krócej niż
na opakowaniu.
Cebulę
posiekać w drobną kostkę, a seler naciowy pokroić w niezbyt grube słupki. Lekko osoloną cebulę smażyć na 2 łyżkach oliwy
przez około 3 minuty. Następnie dodać pomidory. Wymieszać i kontynuować smażenie na dość dużym
ogniu przez około 5 minut.
Dodać
selera naciowego i smażyć kolejne 5 minut lub do czasu, aż sos dobrze odparuje.
Na koniec dodać resztę oliwy, łyżeczkę miodu, starty czosnek oraz pokrojonego w
cienkie paski łososia. Smażyć jeszcze 3
minuty i doprawić solą oraz pieprzem.
Makaron
rozłożyć na talerzach i wyłożyć na niego gorący sos.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz