niedziela, 16 marca 2014

szaszłyki wołowo-wieprzowe




z sosem pistacjowo-imbirowym


 


SKŁADNIKI:

·         sos
60 g wyłuskanych pistacji
1 cebula
2 ząbki czosnku
Kawałek świeżego imbiru dł. 4 cm
1 suszona papryczka piri piri (lub chilli)
sok z ½ cytryny
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki brązowego cukru
4 łyżki oleju
sól

·         szaszłyki
500 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki soku z cytryny
olej
1 ząbek czosnku
1 cebula
Sól, pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno posiekaną cebulę. Lekko ją zrumienić, po czym dodać pozostały olej oraz posiekane orzeszki pistacjowe. Smażyć 4 minuty, a następnie dorzucić posiekany czosnek, imbir oraz papryczkę. 

Wszystko razem wymieszać i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski. Wlać sok z cytryny, sos sojowy, około 150 ml wody i zblendować. Na koniec dodać cukier, doprawić solą. Przełożyć do garnka i podgrzać przez kilka minut.

Przygotować szaszłyki: cebulę oraz czosnek posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. Następnie dodać do mięsa i doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. 

Uformować kotleciki, nadziać na wykałaczki i smażyć na rozgrzanym oleju kilka minut, obracając je kilka razy. 

Podawać z sosem pistacjowo-imbirowym, jak również z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz