z
sosem pistacjowo-imbirowym
SKŁADNIKI:
·
sos
60 g wyłuskanych pistacji
1
cebula
2
ząbki czosnku
Kawałek
świeżego imbiru dł. 4 cm
1
suszona papryczka piri piri (lub chilli)
sok
z ½ cytryny
4
łyżki sosu sojowego
2
łyżki brązowego cukru
4
łyżki oleju
sól
·
szaszłyki
500
g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
2
łyżki sosu sojowego
2
łyżki soku z cytryny
olej
1
ząbek czosnku
1
cebula
Sól,
pieprz
Na
patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno posiekaną cebulę. Lekko ją zrumienić,
po czym dodać pozostały olej oraz posiekane orzeszki pistacjowe. Smażyć 4
minuty, a następnie dorzucić posiekany czosnek, imbir oraz papryczkę.
Wszystko razem wymieszać
i smażyć jeszcze minutę. Przełożyć do miski. Wlać sok z cytryny, sos sojowy, około 150 ml wody i zblendować. Na koniec dodać cukier,
doprawić solą. Przełożyć do garnka i podgrzać przez kilka minut.
Przygotować
szaszłyki: cebulę oraz czosnek posiekać i lekko zrumienić na łyżce oleju. Następnie
dodać do mięsa i doprawić sosem sojowym, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
Uformować kotleciki, nadziać na wykałaczki i smażyć na rozgrzanym oleju kilka
minut, obracając je kilka razy.
Podawać z sosem pistacjowo-imbirowym, jak również z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz