z
kukurydzą, ogórkiem i papryką
SKŁADNIKI:
100
g pęczaku
kolba
kukurydzy
ogórek
papryka
pęczek
natki pietruszki
Sos:
2
łyżki soku z cytryny
1
łyżeczka octu cydrowego
2
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżka oleju z lnianki
1/2
łyżeczki cukru
szczypta
soli morskiej
świeżo
mielony pieprz
Pęczak
dokładnie wypłukać, zalać wodą i gotować około 20 minut.
Odcedzić i przelać zimną wodą.
Przygotować
sos. Wszystkie składniki przełożyć do małego słoika. Zakręcić
słoik i dokładnie wymieszać, aż sos będzie miał gładką
konsystencję. Sos połączyć z pęczakiem i odstawić do lodówki
na kilkanaście minut.
Kukurydzę
ugotować na parze i odciąć nożem ziarna od kolby. Paprykę oraz
ogórka pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz