piątek, 30 września 2016

Sałatka z pęczaku



z kukurydzą, ogórkiem i papryką








SKŁADNIKI:
100 g pęczaku
kolba kukurydzy
ogórek
papryka
pęczek natki pietruszki

Sos:
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka octu cydrowego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka oleju z lnianki
1/2 łyżeczki cukru
szczypta soli morskiej
świeżo mielony pieprz

Pęczak dokładnie wypłukać, zalać wodą i gotować około 20 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą.

Przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do małego słoika. Zakręcić słoik i dokładnie wymieszać, aż sos będzie miał gładką konsystencję. Sos połączyć z pęczakiem i odstawić do lodówki na kilkanaście minut.

Kukurydzę ugotować na parze i odciąć nożem ziarna od kolby. Paprykę oraz ogórka pokroić w drobną kostkę. Natkę pietruszki posiekać.

Warzywa oraz natkę pietruszki wymieszać z pęczakiem. Na koniec jeszcze raz oprószyć świeżo mielonym pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz