z
jarmużu
SKŁADNIKI:
100
g mąki
garść
liści jarmużu (bez łodyżek)
1
jajko
150
ml mleka 2%
szczypta
soli
łyżeczka
cukru
łyżka
oleju + olej do smażenia
Do
pojemnika od wysokiego pojemnika wlać mleko, wbić jajko, dodać
jarmuż i całość zblendować. Następnie dodać pozostałe
składniki i wszystko zmiksować lub bardzo dokładnie rozmieszać
trzepaczką. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki
mleka i ponownie wymieszać.
Patelnie
posmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Wlać małą ilość
ciasta i rozprowadzić po całym dnie przechylając patelnię lub za
pomocą łopatki. Smażyć na umiarkowanym ogniu, a gdy spód
naleśnika będzie zrumieniony przewrócić na drugą stronę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz