piątek, 30 września 2016

Zielone naleśniki



z jarmużu







SKŁADNIKI:
100 g mąki
garść liści jarmużu (bez łodyżek)
1 jajko
150 ml mleka 2%
szczypta soli
łyżeczka cukru
łyżka oleju + olej do smażenia

Do pojemnika od wysokiego pojemnika wlać mleko, wbić jajko, dodać jarmuż i całość zblendować. Następnie dodać pozostałe składniki i wszystko zmiksować lub bardzo dokładnie rozmieszać trzepaczką. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste można dodać 2-3 łyżki mleka i ponownie wymieszać.

Patelnie posmarować odrobiną oleju i dobrze rozgrzać. Wlać małą ilość ciasta i rozprowadzić po całym dnie przechylając patelnię lub za pomocą łopatki. Smażyć na umiarkowanym ogniu, a gdy spód naleśnika będzie zrumieniony przewrócić na drugą stronę.

Naleśniki można jeść posypane cukrem pudrem lub podane ze słodkim lub wytrawnym nadzieniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz