piątek, 30 września 2016

Zapiekane śliwki



pod kruszonką 
 





SKŁADNIKI:
500 g śliwek
50 g mąki pszennej
50 g mąki gryczanej
50 g mielonych orzechów włoskich
50 g płatków żytnich
50 g cukru
60 g masła + łyżka masła do śliwek
2-3 łyżki czerwonego wina

Na patelnie wsypać 3-4 łyżki cukru i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści i się zrumieni. Następnie dodać wypestkowane i pokrojone na połówki śliwki, łyżkę masła oraz wino. Całość przemieszać i smażyć 1-2 minuty. Zdjąć z ognia i przełożyć do kokilek lub do większego naczynia do zapiekania.

Na blat wysypać obie mąki, orzechy, płatki i dodać masło. Zagnieść ciasto by miało postać dużych okruchów. Następnie dodać cukier i przemieszać.

Owoce przykryć kruszonką i zapiekać 10-15 minut w temperaturze 180 stopni C, aż kruszonka się zrumieni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz