środa, 31 sierpnia 2016

Kulki z amarantusem




w karobie







SKŁADNIKI:

1 szklanka preparowanego amarantusa
1 szklanka płatków żytnich
1/3 szklanki suszonej żurawiny
40 g gorzkiej czekolady
300 g śliwek
3 łyżki cukru
3- 4 łyżki karobu

Na suchą patelnię wsypać cukier i poczekać, aż się skarmelizuje. Następnie dodać wypestkowane i pokrojone na kawałki śliwki. Całość smażyć kila minut, aż powstanie gęsty sos z kawałkami śliwek. Odstawić do wystudzenia.

Płatki dokładnie zmiksować w rozdrabniaczu, a następnie przesypać do dużej miski i dodać preparowane ziarna amarantusa. Żurawinę oraz czekoladę drobno posiekać, dodać do płatków i wymieszać.

Do suchych składników dodać śliwki i całość dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować kulki i obtaczać je w karobie. Kulki odstawić na godzinę do lodówki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz