środa, 31 sierpnia 2016

Pasta do pieczywa



z zielonego groszku








SKŁADNIKI:

450 g mrożonego zielonego groszku
100 g sera typu bałkańskiego
1 mała cebula
1 duży ząbek czosnku
skórka otarta z limonki
sok z 1/2 limonki
2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 łyżki oleju rydzowego
1/2 łyżeczki ziaren kolendry
świeżo mielony pieprz

W dużym garnku zagotować wodę. Dodać mrożony groszek i gotować przez 7 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.

Cebulę oraz czosnek obrać i posiekać.

Do pojemnika wrzucić groszek, cebulę, czosnek, sok i skórkę z limonki oraz olej rzepakowy. Całość zmiksować blenderem. Po czym dodać ser i ponownie dokładnie zblendować.

Pastę doprawić świeżo mielonym pieprzem i polać olejem rydzowym. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz