środa, 29 czerwca 2016

Chłodnik botwinkowy




z wasabi






SKŁADNIKI:
1 pęczek botwinki
1 pęczek szczypioru
1/2 pęczku koperku
400 g jogurtu naturalnego
400 g kefiru
1 ząbek czosnku
świeżo zmielony pieprz
sól morska
sok z cytryny
1 łyżka proszku wasabi (lub pasty)
2 łyżki prażonego sezamu
3 łyżki oliwy z oliwek

Botwinkę dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić na małe kawałki. Łodyżki i liście posiekać drobno.

Na patelni rozgrzać oliwę i dodać buraczki. Oprószyć solą oraz pieprzem i smażyć kilka minut. Dodać łodyżki oraz liście botwinki i smażyć jeszcze dwie minuty, aż liście zmiękną. Wystudzić.

Do dużego garnka wlać jogurt oraz kefir. Następnie dodać wystudzoną botwinę, posiekany koperek oraz prawie cały szczypior (część zostawić do dekoracji). Dodać wasabi oraz starty czosnek. Całość wymieszać i doprawić do smaku, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość schłodzić

Nałożyć chłodnik do miseczek. Posypać posiekanym szczypiorem oraz prażonym sezamem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz