z
wasabi
SKŁADNIKI:
1
pęczek botwinki
1
pęczek szczypioru
1/2 pęczku koperku
400
g jogurtu naturalnego
400
g kefiru
1
ząbek czosnku
świeżo
zmielony pieprz
sól
morska
sok
z cytryny
1
łyżka proszku wasabi (lub pasty)
2
łyżki prażonego sezamu
3
łyżki oliwy z oliwek
Botwinkę
dokładnie opłukać, odciąć korzonki. Buraczki obrać i pokroić
na małe kawałki. Łodyżki i liście posiekać drobno.
Na
patelni rozgrzać oliwę i dodać buraczki. Oprószyć solą oraz
pieprzem i smażyć kilka minut. Dodać łodyżki oraz liście
botwinki i smażyć jeszcze dwie minuty, aż liście zmiękną.
Wystudzić.
Do
dużego garnka wlać jogurt oraz kefir. Następnie dodać wystudzoną
botwinę, posiekany koperek oraz prawie cały szczypior (część zostawić do
dekoracji). Dodać wasabi oraz starty czosnek. Całość wymieszać
i doprawić do smaku, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Całość
schłodzić
Nałożyć
chłodnik do miseczek. Posypać posiekanym szczypiorem oraz prażonym
sezamem. Podawać z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz