wtorek, 31 maja 2016

Zupa botwinkowa



z pieczoną kalarepą





 




SKŁADNIKI:
1 pęczek botwiny
1 pęczek włoszczyzny
4-6 ziemniaków
2 udka z kurczaka
2 kalarepy
1/2 pęczka koperku
sól i świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju
2 łyżeczki curry w proszku

Kalarepę obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do miseczki, dodać olej, curry i oprószyć solą. Całość dobrze wymieszać rozłożyć na blaszce. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20-30 minut.

Mięso umyć i przełożyć do garnka, dodać umytą i obraną włoszczyznę. Wlać 1,5 litra wody i gotować 15 minut, po czym dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować, aż będą miękkie.

Następnie dodać dokładnie umytą i posiekaną botwinę. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem.

Rozlać zupę do miseczek, posypać posiekanym koperkiem i dodać upieczoną kalarepę.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz