wtorek, 31 maja 2016

Zupa botwinkowa



z lubczykiem








SKŁADNIKI:
pęczek botwiny
1 mały por
6-8 małych ziemniaków
4 łyżki oliwy
sól i świeżo mielony pieprz
2 gałązki lubczyku
2 gałązki koperku
śmietana 18 %
2-3 łyżki oleju

Pora pokroić w cienkie plasterki i oprószyć solą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, a botwinę dokładnie umyć i posiekać.

W dużym garnku na rozgrzać olej, dodać pora i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Następnie dorzucić ziemniaki, smażyć minute cały czas mieszając, żeby ziemniaki nie przywierały do dna garnka.

Wlać 1,5 litra wody i doprowadzić do wrzenia. Po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż ziemniaki zmiękną. Dorzucić botwinę i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem
 
Odlać trochę zupy do miseczki i poczekać, aż trochę przestygnie. Dodać 2 łyżki śmietany i delikatnie wymieszać. Całość wlać do zupy. Na koniec dodać posiekany lubczyk i koperek.



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz