z lubczykiem
SKŁADNIKI:
pęczek
botwiny
1
mały por
6-8
małych ziemniaków
4
łyżki oliwy
sól
i świeżo mielony pieprz
2 gałązki lubczyku
2 gałązki koperku
śmietana 18 %
2 gałązki lubczyku
2 gałązki koperku
śmietana 18 %
2-3
łyżki oleju
Pora pokroić w cienkie
plasterki i oprószyć solą. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę,
a botwinę dokładnie umyć i posiekać.
W dużym garnku na rozgrzać olej, dodać pora i smażyć kilka minut co jakiś czas mieszając. Następnie dorzucić ziemniaki, smażyć minute cały czas mieszając, żeby ziemniaki nie przywierały do dna garnka.
Wlać 1,5 litra wody i
doprowadzić do wrzenia. Po czym zmniejszyć płomień i gotować, aż
ziemniaki zmiękną. Dorzucić botwinę i gotować 5 minut. Doprawić solą i pieprzem
Odlać trochę zupy do
miseczki i poczekać, aż trochę przestygnie. Dodać 2 łyżki
śmietany i delikatnie wymieszać. Całość wlać do zupy. Na
koniec dodać posiekany lubczyk i koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz