środa, 29 czerwca 2016

Tarta z bobem



kurczakiem i porami








SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
500 g świeżego bobu
2 małe lub 1 duży por
250 g piersi z kurczaka
5-6 łyżek śmietany 30 %
oliwa z oliwek
gałązka rozmarynu
świeżo mielony pieprz oraz sól

Dodatkowo:
blaszka o wymiarach 10 x 36 cm

Bób ugotować, odcedzić i obrać z łupinek. Odłożyć dwie łyżki bobu, a resztę przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z łyżką oliwy, szczyptą soli oraz odrobiną pieprzu.

Piersi z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na około 2 cm kawałki. Następnie oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekanym rozmarynem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Smażyć mięso przez około 3 minuty.

Pory rozciąć wzdłuż i dobrze umyć. Następnie pokroić w 10 cm paski. Skropić oliwą i posypać solą.

Ciasto francuskie rozłożyć na blaszce. Na całości ciasta rozsmarować pastę z bobu. Po czym układać rzędami mięso oraz pory. Na wierzchu ułożyć pozostały bób. Kawałki porów polać śmietaną. Całość oprószyć pieprzem.

Piec przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz