kurczakiem
i porami
SKŁADNIKI:
1/2
opakowania ciasta francuskiego
500
g świeżego bobu
2
małe lub 1 duży por
250
g piersi z kurczaka
5-6
łyżek śmietany 30 %
oliwa
z oliwek
gałązka
rozmarynu
świeżo
mielony pieprz oraz sól
Dodatkowo:
blaszka
o wymiarach 10 x 36 cm
Bób
ugotować, odcedzić i obrać z łupinek. Odłożyć dwie łyżki
bobu, a resztę przełożyć do rozdrabniacza i zmiksować z łyżką
oliwy, szczyptą soli oraz odrobiną pieprzu.
Piersi
z kurczaka oczyścić z błonek i pokroić na około 2 cm kawałki.
Następnie oprószyć solą, pieprzem i posypać posiekanym
rozmarynem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy. Smażyć mięso
przez około 3 minuty.
Pory
rozciąć wzdłuż i dobrze umyć. Następnie pokroić w 10 cm paski.
Skropić oliwą i posypać solą.
Ciasto
francuskie rozłożyć na blaszce. Na całości ciasta rozsmarować
pastę z bobu. Po czym układać rzędami mięso oraz pory. Na
wierzchu ułożyć pozostały bób. Kawałki porów polać śmietaną.
Całość oprószyć pieprzem.
Piec
przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz