środa, 29 czerwca 2016

Tarta z kalafiorem


i bobem








SKŁADNIKI:
1/2 opakowania ciasta francuskiego
1 mały kalafior
1 szklanka bobu
3 łyżki oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka curry w proszku
świeżo mielony pieprz oraz sól
100 g mozzarelli w wiórkach
posiekana natka pietruszki

Dodatkowo:
blaszka o wymiarach 10 x 36 cm

Bób ugotować, odcedzić i obrać z łupinek. Wymieszać z łyżką oliwy, sokiem z cytryny i szczyptą soli.

Kalafiora umyć i podzielić na różyczki i gotować przez 10 minut. Następnie odcedzić i przełożyć do miski. Dodać łyżkę oliwy, curry, szczyptę soli oraz świeżo mielony pieprz. Całość wymieszać.

Ciasto rozłożyć na blaszce i posmarować oliwą. Wyłożyć kawałki kalafiora i posypać mozzarellą. Na wierzchu ułożyć bób. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.





 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz