i
karmelizowanym jabłkiem
Składniki:
100
g rukoli
100
g ugotowanej wątróbki drobiowej
50
g sera pleśniowego (np. roqefourt)
1
pomidor
1
jabłko
2
łyżki brązowego cukru
Dressing:
3
łyżki oliwy z oliwek
1
łyżeczka białego octu winnego
1
łyżeczka miodu
2
łyżki soku z cytryny
szczypta
soli
Dokładnie opłukaną wątróbkę gotować we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut na małym ogniu. Odstawić wraz z wodą do wystudzenia. Wątróbkę wyjąć z wody i pokroić.
Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na półmisku. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, małe kawałki sera oraz wątróbkę.
Na
patelnie wsypać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia Następnie
dodać pokrojone w ósemki jabłka. Smażyć kilka minut z obu stron,
a gdy będą miękkie zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce.
Wszystkie
składniki dressingu przełożyć do słoiczka. Na końcu wlać olej
lub oliwę. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć, aż sos będzie
miał jednolitą konsystencję. Polać nim sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz