poniedziałek, 29 lutego 2016

Sałatka z wątróbką



i karmelizowanym jabłkiem








Składniki:
100 g rukoli
100 g ugotowanej wątróbki drobiowej
50 g sera pleśniowego (np. roqefourt)
1 pomidor
1 jabłko
2 łyżki brązowego cukru


Dressing:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka miodu
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli


Dokładnie opłukaną wątróbkę gotować we wrzącej wodzie przez około 10-15 minut na małym ogniu. Odstawić wraz z wodą do wystudzenia. Wątróbkę wyjąć z wody i pokroić.
 
Umytą i osuszoną rukolę rozłożyć na półmisku. Następnie dodać pokrojonego w kostkę pomidora, małe kawałki sera oraz wątróbkę.

Na patelnie wsypać cukier i podgrzewać do rozpuszczenia Następnie dodać pokrojone w ósemki jabłka. Smażyć kilka minut z obu stron, a gdy będą miękkie zdjąć z patelni i ułożyć na sałatce.

Wszystkie składniki dressingu przełożyć do słoiczka. Na końcu wlać olej lub oliwę. Zakręcić słoik i dobrze wstrząsnąć, aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Polać nim sałatkę.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz