poniedziałek, 29 lutego 2016

Trufle



czekoladowo-owsiane






Składniki:
250 g płatków owsianych
50 g suszonej żurawiny
50 g suszonych śliwek
50 g suszonych daktyli
50 g mielonych orzechów
100 g gorzkiej czekolady
2 łyżki kakao
6 łyżek cukru
100 g masła
100 ml śmietanki kremówki

Dodatkowo:
prażone ziarna sezamu
mielone orzechy


Płatki owsiane zmiksować w rozdrabniaczu z ostrzem w kształcie litery s (ewentualnie użyć drobnych płatków błyskawicznych, ale możliwe, że będzie potrzebna większa ilość niż w przepisie).

Do dużego garnka wlać śmietankę, dodać masło, cukier, kakao i połamaną gorzką czekoladę. Całość podgrzewać, cały czas mieszając, aż składniki się połączą.

Do ciepłej masy dodać bardzo drobno pokrojone bakalie: żurawinę, śliwki, daktyle i mielone orzechy. Następnie stopniowo dodawać płatki (masa nie może być zbyt sucha). Całość wymieszać dokładnie po czym formować trufle i obtaczać je w ziarnach sezamu i orzechach.

Schłodzić w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz