z
pieczonymi burakami i kozim serem
Składniki:
4
sztuki upieczonych buraków
100
g kaszy gryczanej
1/2
szklanki orzechów włoskich
50
g rukoli
4
łyżki suszonej żurawiny
100
g koziego sera
Dressing:
2
łyżki oliwy z oliwek
2
łyżki soku z pomarańczy
1
łyżka octu winnego
szczypta
soli
świeżo
mielony czarny pieprz
Dobrze umyte, małe buraki zawinąć w
folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec około 45 minut w
piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Odstawić do przestygnięcia,
obrać i pokroić na kawałki. Lepiej
upiec większą ilość buraków, którą później można
wykorzystać do innych dań.
Kaszę
gotować przez około 10 minut, aż będzie miękka. Opłukać zimną
wodą, odsączyć i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy,
żurawinę, pokrojone buraki i rukolę.
Wszystkie
składniki dressingu połączyć razem, a następnie dokładnie
wymieszać z sałatką. Na koniec posypać sałatkę rozkruszonym
serem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz