poniedziałek, 29 lutego 2016

Sałatka z kaszy gryczanej




z pieczonymi burakami i kozim serem








Składniki:
4 sztuki upieczonych buraków
100 g kaszy gryczanej
1/2 szklanki orzechów włoskich
50 g rukoli
4 łyżki suszonej żurawiny
100 g koziego sera

Dressing:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z pomarańczy
1 łyżka octu winnego
szczypta soli
świeżo mielony czarny pieprz

Dobrze umyte, małe buraki zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na blaszce. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Odstawić do przestygnięcia, obrać i pokroić na kawałki. Lepiej upiec większą ilość buraków, którą później można wykorzystać do innych dań.

Kaszę gotować przez około 10 minut, aż będzie miękka. Opłukać zimną wodą, odsączyć i przełożyć do miski. Dodać posiekane orzechy, żurawinę, pokrojone buraki i rukolę.

Wszystkie składniki dressingu połączyć razem, a następnie dokładnie wymieszać z sałatką. Na koniec posypać sałatkę rozkruszonym serem. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz