z
cebulą i boczkiem
Składniki:
- ciasto:
25
g świeżych drożdży
300
ml ciepłej wody
500
g mąki pszennej
łyżeczka
cukru
1/2
łyżeczki soli
łyżka
oleju
- farsz:
500
g cebuli
250
g bekonu
1
ząbek czosnku
1
papryczka piri-piri
1
duże żółtko
2
łyżki mleka
Drożdże
pokruszyć do miseczki, zalać 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i
wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilkanaście minut, aż
zaczną się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać
rozpuszczone drożdże i powoli dolewać pozostałą wodę. Wymieszać
i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Uformować kulę, przełożyć
do lekko natłuszczonej olejem miski i odstawić do czasu, aż podwoi
swoją objętość (na około 1,5 godziny)
Cebulę
drobno posiekać. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Rozgrzać
dużą patelnię i dodać boczek. Smażyć chwilę, aż się
zrumieni, po czym dodać cebulę,starty czosnek i drobno pokrojoną
papryczkę. Smażyć całość około 10 minut do czasu, gdy cebula
będzie miękka. Doprawić lekko solą.
Wyrośnięte
ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać przez
minutę, a następnie rozwałkować na placek grubości 5 mm.
Przekroić ciasto na dwa prostokąty. Na plackach rozłożyć
równomiernie nadzienie i zwinąć prostokąty wzdłuż krótszego
boku. Pokroić rulony na 2 cm kawałki. Przenieść zawijańce na
blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając spore
odstępy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik
rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Żółtko roztrzepać z
mlekiem, a następnie posmarować nim zawijańce. Piec około 20
minut, aż się zrumienią.
Najlepiej
podawać na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz