poniedziałek, 29 lutego 2016

Drożdżowe zawijańce



z cebulą i boczkiem






Składniki:
  • ciasto:
25 g świeżych drożdży
300 ml ciepłej wody
500 g mąki pszennej
łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
łyżka oleju
  • farsz:
500 g cebuli
250 g bekonu
1 ząbek czosnku
1 papryczka piri-piri
1 duże żółtko
2 łyżki mleka

Drożdże pokruszyć do miseczki, zalać 60 ml ciepłej wody, dodać cukier i wymieszać, aż się rozpuszczą. Odstawić na kilkanaście minut, aż zaczną się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z solą, dodać rozpuszczone drożdże i powoli dolewać pozostałą wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie i sprężyste ciasto. Uformować kulę, przełożyć do lekko natłuszczonej olejem miski i odstawić do czasu, aż podwoi swoją objętość (na około 1,5 godziny)

Cebulę drobno posiekać. Boczek pokroić na małe kawałeczki. Rozgrzać dużą patelnię i dodać boczek. Smażyć chwilę, aż się zrumieni, po czym dodać cebulę,starty czosnek i drobno pokrojoną papryczkę. Smażyć całość około 10 minut do czasu, gdy cebula będzie miękka. Doprawić lekko solą.

Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę. Wyrabiać przez minutę, a następnie rozwałkować na placek grubości 5 mm. Przekroić ciasto na dwa prostokąty. Na plackach rozłożyć równomiernie nadzienie i zwinąć prostokąty wzdłuż krótszego boku. Pokroić rulony na 2 cm kawałki. Przenieść zawijańce na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zostawiając spore odstępy. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Żółtko roztrzepać z mlekiem, a następnie posmarować nim zawijańce. Piec około 20 minut, aż się zrumienią.

Najlepiej podawać na ciepło.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz