czwartek, 31 marca 2016

Słodka zapiekanka jaglana



z jabłkiem i pomarańczą



 





 


SKŁADNIKI:
 
100 g kaszy jaglanej
1 jabłko
2 pomarańcze
2 łyżki suszonej żurawiny
3 łyżki orzechów włoskich
2 łyżeczki miodu
2 łyżki brązowego cukru
ewentualnie jogurt naturalny

Kaszę jaglaną dobrze wypłukać, a następnie gotować 5 minut we wrzącej wodzie. Odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Do kaszy dodać żurawinę, orzechy, jedną pomarańczę oraz jabłko pokrojone w kostkę i wymieszać.

Zapiekankę polać sokiem wyciśniętym z drugiej pomarańczy wymieszanym z miodem. Następnie posypać cukrem i zapiekać przez około 20 minut.

Podawać na ciepło lub zimno z jogurtem naturalnym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz