czwartek, 30 stycznia 2014

Krucho-drożdżowe rogaliki



z konfiturą z jeżyn






SKŁADNIKI:

50 g świeżych drożdży
5 łyżek cukru
400 g przesianej mąki  + trochę do podsypania
150 g masła lub margaryny
4 łyżki gęstej śmietany
2 jajka
Słoik konfitury z jeżyn
Cukier puder do posypania

Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozetrzeć z łyżką cukru. 

Mąkę i resztę cukru wysypać na blat i posiekać razem z masłem. Następnie zrobić  wgłębienie, dodać śmietanę oraz roztarte drożdże. Wbić  jedno jajko i jedno żółtko. Rozmieszać wszystkie składniki i szybko zagnieść ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo się klei podsypać odrobiną mąki. Gdy jest za twarde dodać trochę śmietany.

Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość kilku milimetrów. Pociąć na kilkucentymetrowe pasy, a następnie wycinać trójkąty. U podstawy każdego trójkąta kłaść pół łyżeczki konfitur i zwijać w rogaliki.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C.

Blachę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Układać na niej rogaliki zachowując odstępy, a następnie odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rogaliki lekko roztrzepanym białkiem.

Piec około 20 minut.  Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Rogaliki będą równie smaczne z konfiturą z czarnej porzeczki, powidłami śliwkowymi lub prażonymi jabłkami.


 

















1 komentarz:

  1. Super przepis. Rogaliki znikają w ekspresowym tempie. Pychotki.

    OdpowiedzUsuń