z cukinii i ziemniaków
SKŁADNIKI:
4
małe cukinie
2
duże ziemniaki
1
mała cebula
100
g wędzonej szynki
3
kromki żytniego chleba
3
łyżki oliwy
Sól
Biały
pieprz
W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Smażyć 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Ziemniaki
obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z cebulą i wlać szklankę wody.
Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w
plasterki cukinie. Dolać 2 szklanki wody i pół łyżeczki soli. Gotować 20
minut.
Chleb
pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić w paski i
usmażyć na łyżce oliwy.
Na
koniec zupę zmiksować blenderem. Doprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem i
ewentualnie solą. Jeżeli jest zbyt gęsta dolać odrobinę wody i ponownie zagotować.
Rozlać
zupę do miseczek. Posypać grzankami oraz kawałkami zrumienionej szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz