czwartek, 16 stycznia 2014

Zupa krem



z cukinii i ziemniaków




SKŁADNIKI:

4 małe cukinie
2 duże ziemniaki
1 mała cebula
100 g wędzonej szynki
3 kromki żytniego chleba
3 łyżki oliwy
Sól
Biały pieprz

W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać obraną i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smażyć 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. 

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka z cebulą i wlać szklankę wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut. Następnie dodać obrane i pokrojone w plasterki cukinie. Dolać 2 szklanki wody i pół łyżeczki soli. Gotować 20 minut.

Chleb pokroić w kostkę i zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić w paski i usmażyć na łyżce oliwy.

Na koniec zupę zmiksować blenderem. Doprawić świeżo zmielonym, białym pieprzem i ewentualnie solą. Jeżeli jest zbyt gęsta dolać odrobinę wody i ponownie zagotować.

Rozlać zupę do miseczek. Posypać grzankami oraz kawałkami zrumienionej szynki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz